Konvertiranje i grafička obrada teksta

Pojam „konvertirati“ tekst dolazi od latinske riječi „convertere“ i znači: „promijeniti format datoteke“. Kada zaprimimo dokument koji je potrebno prevesti na drugi jezik u većini slučajeva ga moramo konvertirati (promijeniti format datoteke). To radimo na način da otvorimo jedan od alata za konvertiranje i učitamo potreban dokument. Konvertiranje se provodi najčešće iz .pdf formata u .docx ili .xlsx format, ovisno o potrebi.

Nakon što smo odradili konvertiranje teksta, slijedi nam grafička obrada. Kada je tekst konvertiran iz .pdf formata u .docx nerijetko se desi da tekst nije niti sličan izvornom dokumentu. Softverski alat za konvertiranje razvijen je tako da prepoznaje razne znakove sa skeniranog dokumenta ili slike te ga prevodi u standardni kod koristeći se ASCII ili Unicode tablicom. Ponekad su znakovi drugačije prevedeni jer umjetna inteligencija ne sadrži logiku koju ima samo ljudski um. Iz tog je razloga potrebno oblikovati dokument što je moguće sličnije izvorniku. Prolazeći kroz konvertirani tekst uočavamo pogreške koje moramo ispraviti i oblikovati.

Tekst oblikujemo na način da upotrebljavamo razne značajke koje nam pruža Word ili Excel. Kao vrstu fonta najčešće koristimo Arial te se služimo stilovima podebljanog teksta i/ili teksta u kurzivu. Najčešće u dokumente dodajemo tablice kojima sređujemo margine te ubacujemo tekst u ćelije. Ponekad je potrebno ubaciti slike iz izvornog dokumenta u konvertirani dokument što zahtijeva više vremena i vještina, osobito ako se radi o katalogu ili drugom većem dokumentu koji se prevodi. Sređivanje teksta zahtijeva odlično poznavanje MS Office paketa te visoku koncentraciju kako bi podaci koji se prevode ostali identični izvornom dokumentu.

Kada nam povjerite svoju dokumentaciju na prevođenje, potrebna je kvalitetna priprema za prevođenje. Pravilo kaže da je „dobra priprema pola posla“, što vrijedi i za naš posao.

Ako vam je potreban prijevod s grafičkom obradom teksta, zatražite ponudu na adresu naše e-pošte: info@obrtkockica.hr/verba/de. Manje zahtjevne grafičke obrade teksta ne obračunavamo posebno, već su uključene u cijenu izrade standardnih prijevoda ili prijevoda s ovjerom ovlaštenog sudskog tumača.

 

Verantwortlich für diese Webseite:

VERBA CENTAR d.o.o.
Hebrangova 32, Zagreb
Kroatien
USt-IdNr.: HR7182462873

Arbeitszeit:
Montag bis Freitag 
8.00 – 17.00h

KONTAKT:
+385 1 4576 194
info@verba.hr